سیستم های گرمایشی ساختمان را می توان مواردی مانند انواع شومینه برقی، گازی، اتانولی، گرمایش از کف، گرمایش از سقف و… معرفی کرد. در مقابل سیستم های سرمایشی می توانند تجهیزاتی مانند کولر گازی یک تکه، اسپلیت و فن کویل باشند. به طور کلی انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان در دسته غیرصنعتی و صنعتی قابل بررسی هستند. هریک از این سیستم ها مزایای خاص خود را دارند که بر اساس متراژ و ابعاد، شرایط آب و هوایی منطقه و نوع ساختمان، می توانید بهترین سیستم سرمایش و گرمایش را انتخاب نمایید.
انواع سیستم گرمایش ساختمان
برای سیستم گرمایش ساختمان های مختلف می توانید از مدل های متفاوتی استفاده کنید. هر یک از این مدل ها ویژگی های خاص خود را دارند که به شرح زیر هستند:
1.شومینه، سیستم گرمایشی زیبا و خاص
شومینه یکی از پرکاربردترین انواع سیستم گرمایش ساختمان هستند که در اغلب خانه های مسکونی، اداره ها، شرکت ها و… که غیرصنعتی هستند می توانید از آنها استفاده نمایید. امروزه می توانید شومینه ها را در مدل های مختلفی بر اساس سلیقه و نیاز خود خریداری کنید. بهترین مدل های شومینه یکی از موارد زیر خواهند بود:
1.1.شومینه برقی
اگر به دنبال شومینه های شیک و مدرن هستید که بتوانند نقش مهمی در دکوراسیون داخلی منزل شما نیز داشته باشند، می توانید سراغ انواع شومینه برقی بروید. شومینه های برقی معمولا ظاهری مدرن دارند و نصب آنها بسیار ساده است. همچنین این دسته از شومینه ها نیازی به دودکش هم نخواهند داشت و امنیت بالایی دارند. شومینه های برقی در دسته های زیر قابل خریداری هستند:
- شومینه برقی معمولی: شومینه های برقی که بخشی از دکوراسیون منزل هستند، تنها یک طرف آنها شیشه است و حتی می توان آنها را زیر تلویزیون نیز نصب کرد که به آن شومینه برقی زیر تلویزیون گویند.
- شومینه برقی دوطرفه: شومینه برقی دوطرفه یا شومینه های کنج که زیبایی بی نظیری دارند و به حالت L دارای شیشه هستند.
- شومینه برقی سه طرفه: شومینه برقی سه طرفه که در وسط یک دیوار قرار می گیرند و از سه طرف شیشه دارند.
1.2.شومینه گازی
از انواع سیستم گرمایش ساختمان که سال ها است مورد استفاده قرار می گیرد، شومینه گازی است. این شومینه ها شباهت زیادی به شومینه های قدیمی چوبی دارند و صرفا به جای چوب از گاز به عنوان سوخت استفاده می کنند. اغلب این شومینه ها نیاز به دودکش، دود و بو ندارند که باعث می شود به راحتی در منازل قابل استفاده باشند.
1.3.شومینه اتانولی
از مدل های شومینه برای سیستم گرمایش ساختمان می توان شومینه اتانولی را نیز معرفی کرد. این شومینه ها قابل نصب به صورت توکار و روکار داخل ساختمان هستند. سیستم آنها شبیه شومینه های گازی است؛ اما سوخت مورد استفاده الکل یا اتانول ۹۶ درصد خواهد بود.
2.سیستم گرمایش پکیج
در ساختمان ها می توانید برای سیستم گرمایش از پکیج ها استفاده کنید. پکیج ها خود مدل های مختلفی دارند که با توجه به محیط و ابعاد باید آنها را انتخاب کنید. گرم کردن محیط توسط پکیج به وسیله رادیاتورها انجام می شود که مدل های پره ای آلومینیومی، پنلی، شیشه ای، قرنیزی و… دارند. این سیستم نیز معمولا برای ساختمان های غیرصنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.
3.سیستم گرمایش از کف ساختمان
امروزه برخی از ساختمان ها برای گرمایش محیط خود از سیستم گرمایش کف استفاده می کنند. در این شیوه به به جای اینکه از رادیاتور استفاده شود، لوله های آب از کف ساختمان عبور می کنند و کل فضا را به صورت یکسان گرم خواهند کرد. این شیوه نیز بیشتر برای ساختمان های غیرصنعتی کاربرد دارد.
4.موتورخانه از انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان
در ساختمان های بزرگ و حتی صنعتی می توانید از سیستم موتورخانه استفاده کنید. البته این سیستم جزو انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان محسوب می شود؛ یعنی هم برای گرم کردن و هم برای سرد کردن می توانید از آن استفاده کنید. در موتورخانه معمولا آب گرم شده و سپس توسط لوله ها و رادیاتورها به محیط منتقل می شود. استفاده از فن کویل ها نیز در این سیستم امکان پذیر است. موتورخانه ها اغلب بهره وری و طول عمر بالایی دارند؛ اما نیاز به فضای اختصاصی برای تاسیسات موتورخانه وجود دارد.
5.سیستم گرمایشی یونیت هیتر
از انواع سیستم گرمایش ساختمان می توان به سیستم یونیت هیتر نیز اشاره نمود. این سیستم را می توان در مدل سقفی و دیواری به خصوص برای ساختمان های صنعتی اجرا نمود. به عبارتی از یونیت هیترها می توان برای ساختمان های بسیار بزرگ با سقف های بلند استفاده کرد؛ چرا که فن های حرارتی قوی دارند و به خوبی می تواند گرمایش لازم را ایجاد کنند.
6.بخاری به عنوان سیستم گرمایشی ساختمان
یکی از قدیمی ترین شیوه ها برای گرمایش ساختمان استفاده از بخاری های مختلف به ویژه گازی است. با توجه به شرایط ساختمان می توانید از بخاری نیز استفاده کنید؛ اما در ساختمان های جدید مخصوصا ساختمان های مسکونی، استفاده از بخاری ممنوع شده است.
انواع سیستم سرمایش ساختمان
سیستم های مختلفی برای سرمایش ساختمان های مسکونی، اداری و صنعتی قابل استفاده است. این سیستم ها کمی پیچیدگی بیشتری نسبت به سیستم های گرمایشی دارند. به طور کلی انواع سیستم سرمایش ساختمان کاربردی به شرح زیر هستند:
1.کولرهای آبی، قدیمی ترین وسیله سرمایشی
از جمله سیستم های سرمایش ساختمان ها هستند که سال ها است در ساختمان های مختلف از آنها استفاده می شود؛ ولی به دلیل قدرت نسبتا کم، برای فضاهای بسیار بزرگ یا شهرهای گرم مانند مناطق جنوبی گزینه مناسبی نخواهند بود.
2.کولر گازی یا اسپلیت، سیستم سرمایشی پرمصرف
کولر گازی عملکردی شبیه یخچال دارد. در واقع گرمای محیط داخل ساختمان جذب شده و هوای سرد به جای آن وارد محیط می شود. این نوع کولرها انواع مختلفی مانند دیواری، ایستاده، اسپلیت، اسپلیت پنجره ای و… دارند. داکت اسپلیت ها را نیز یکی از انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان هستند.
3.فن کویل، بهترین وسیله سرمایشی
از انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان می توان به فن کویل ها اشاره کرد. این دستگاه ها هم در تابستان و هم در زمستان قابل استفاده برای تنظیم دمای محیط هستند.
4.چیلر، برای ساختمان های بزرگ
نوعی سیستم سرمایشی ساختمان هستند که بیشتر برای ساختمان های بزرگ یا صنعتی استفاده می شوند؛ اما نمونه های کوچک برای ساختمان های غیرصنعتی نیز دارد. از چیلرها برای گرمایش نیز می توان استفاده نمود؛ در نتیجه جزو انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان قرار می گیرند.
5.سیستم VRF و VRV
این سیستم های سرمایشی شبیه چیلر هستند و در هر نوع شرایط آب و هوایی قابلیت استفاده دارند. شما می توانید از این گزینه برای فضاهای سرپوشیده گوناگون استفاده کنید.
6.سیستم GHP
عملکرد این سیستم سرمایشی ساختمان شبیه VRF است. در سیستم های GHP با استفاده از گاز شهری سرما یا گرمای مورد نظر تامین می شود. برای کاهش مصرف برق می توانید روی عملکرد این سیستم ها حساب کنید.
7.سیستم زنت، برای فضاهای صنعتی
برای ساختمان های صنعتی و خیلی بزرگ مانند ورزشگاه ها، سالن های کنفرانس و… می توانید از سیستم زنت استفاده کنید. این سیستم بازدهی بالایی دارد و می تواند مصرف انرژی را تا حد زیادی کاهش دهد.
نکات انتخاب بین انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان
برای اینکه بتوانید در میان انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان انتخاب درستی داشته باشید، نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- شرایط آب و هوایی: دمای هوا و شرایط محیطی که در آن زندگی می کنید، در انتخاب سیستم مورد نیاز شما بسیار موثر خواهد بود.
- متراژ و ابعاد: لازم است بر اساس متراژ و فضایی که قصد سرمایش یا گرمایش آن را دارید، سیستم مناسب را انتخاب کنید.
- بازدهی و مصرف انرژي: حتما قبل از خرید انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان به بازدهی سیستم و میزان مصرف انرژی آن توجه نمایید.
- قیمت: انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان بر اساس معیارهای مختلفی، قیمت متفاوتی دارند. قبل انتخاب به بودجه ای که قرار است صرف این کار کنید نیز دقت داشته باشید.
- شرایط مورد نیاز: مواردی مانند کنترل از راه دور، قابلیت تنظیم دمای دلخواه، قدرت سرمایش یا گرمایش و… شرایطی هستند که ممکن است برای افراد مهم باشند؛ پس هنگام خرید به آنها دقت داشته باشید.
دسته بندی های انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان
انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان را می توان بر اساس معیارهای مختلفی دسته بندی کرد. اصلی ترین دسته بندی های این سیستم ها موارد زیر هستند:
- تقسیم بندی بر اساس فصل: سیستم های تابستانی، زمستانی و چهار فصل
- تقسیم بندی بر اساس مدیریت سیستم: سیستم های تهویه مطبوع مرکزی، تک واحدی و ترکیبی
- تقسیم بندی بر اساس محل استفاده: سیستم های صنعتی و غیرصنعتی
جمع بندی معرفی انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان
انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان را می توانید بر اساس معیارهای متراژ، شرایط آب و هوایی، نیازهای شخصی، محل مورد استفاده، میزان بازدهی و قیمت آنها انتخاب کنید. شومینه، بخاری، گرمایش از کف، موتورخانه، پکیج و… پرطرفدارترین سیستم های گرمایشی هستند. پرکاربردترین وسایل سرمایشی ساختمان ها را نیز می توان مواردی همچون کولرهای آبی یا گازی، فن کویل، چیلر و سیستم زنت معرفی کرد. برخی از این دستگاه ها قابلیت استفاده همزمان برای سرمایش و گرمایش را دارند. تجربه خود در استفاده از این تجهیزات را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
چگونه می توان طول عمر انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان را افزایش داد؟
انجام سرویس های دوره ای، استفاده طبق دفترچه راهنما، خرید مطابق با فضای در اختیار و البته خرید محصول باکیفیت می توانند طول عمر بیشتری را برای دستگاه ایجاد کنند.
آیا شومینه های برقی می توانند گرمای لازم را برای محیط در مناطق سردسیر ایجاد کنند؟
بستگی به فضای شما و ابعاد شومینه برقی دارد. در صورتی که شومینه مناسب را خریداری کنید، می توانید گرمای مورد نیاز محیط را تامین نمایید.