فرق شومینه با بخاری از نظر بازدهی، زیبایی ظاهری، نحوه نصب، قیمت، ایمنی و… قابل بررسی خواهد بود. از طرفی شومینه ها نیز مدل های مختلفی داشته و هر یک از آن ها نیز ویژگی های خاص خود را خواهند داشت؛ در نتیجه باید قبل از بررسی مشخص کنید که نوع شومینه شما چیست. برای مثال تفاوت های انواع شومینه برقی با بخاری را از نظر نوع سوخت مصرفی نیز می توان بررسی نمود.
بخاری | شومینه | |
مزایا |
|
|
معایب |
|
|
ویژگی های شومینه
شومینه ها به عنوان یکی از سیستم های گرمایشی پرکاربرد ویژگی های زیادی دارند که بستگی به نوع آن ها دارد. شومینه های گازی معمولا با ایجاد نقطه کانونی، عدم ایجاد دود، داشتن شعله دائمی به نسبت شومینه های چوبی، امکان کنترل شعله و… طرفداران زیادی دارند. همچنین شومینه های برقی نیز به دلیل عدم نیاز به دودکش و امکان نصب در فضای بسته در کنار همین ویژگی ها از محبوبیت بالایی برخوردار هستند.
بررسی ویژگی های بخاری
از سالیان دور تا به امروز، بخاری وسیله گرمایشی پرکاربرد در اغلب ساختمان ها محسوب می شود. اصلی ترین ویژگی های این وسیله مواردی همچون ایجاد گرمایش مناسب، قیمت پایین، راحتی در نصب، ایمنی مناسب، مصرف بهینه انرژی و… هستند. امروزه با طراحی های ویژه بخاری ها نیز با ظاهری زیبا به بازار عرضه می شوند.
۷ تفاوت شومینه با بخاری
برای اینکه بتوانید خرید مطمئن تری را تجربه نمایید، لازم است از تفاوت های بخاری با شومینه گازی یا برقی مطلع شوید. اصلی ترین این تفاوت ها موارد زیر هستند:
1. بازدهی و راندمان
اولین مسئله ای که می توان برای فرق شومینه با بخاری مورد بررسی قرار داد، بازدهی و راندمان این دو سیستم گرمایشی است. در حالت کلی راندمان بخاری های گازی بیشتر از شومینه ها است. در واقع بخاری های گازی بهتر از شومینه ها می توانند محیط را گرم کنند. اگر قصد گرم کردن فضای بزرگی را دارید، بخاری انتخاب بهتری خواهد بود. با این وجود شومینه های پیشرفته امروزی بازدهی نسبتا مطلوبی دارند که به تناسب محیط مخصوصا برای محیط های کوچک می توانید از آن ها استفاده کنید.
2. تفاوت ایمنی شومینه با بخاری
میزان ایمنی شومینه و بخاری مورد دیگری است که بین آن ها تفاوت ایجاد می کند. شعله بخاری چون درون یک محفظه قرار دارد، نسبتا ایمن است؛ اما در صورتی که مسیر دودکش گرفتگی داشته باشد یا اتصالات شیلنگ گاز محکم نباشند، می تواند خطرآفرین باشد. در مقابل شومینه های گازی یا قدیمی که به صورت هیزمی هستند به دلیل باز بودن قسمت جلو و در دسترس قرار داشتن شعله، ایمنی کمتری دارند و برای افراد به ویژه کودکان خطرناک خواهند بود.
شومینه های برقی نوعی دیگر از انواع شومینه هستند که خطرات استفاده از شومینه گازی یا بخاری را ندارند. به عبارتی شما با تهیه شومینه برقی زیر تلویزیون، دو طرفه، سه طرفه و… به صورت روکار یا توکار می توانید بدون نگرانی از بابت خطراتی همچون نشتی گاز، آتش گرفتن و در دسترس بودن شعله، محیط خود را گرم نمایید. این شومینه ها نیاز به دودکش ندارند و عملا شعله ای ندارند که بخواهد خطر ایجاد کند. تنها مسئله خطرساز برای این سیستم گرمایشی، اتصالات برقی است که باید با رعایت نکات ایمنی انجام شود.
3. زیبایی ظاهری شومینه
فرق شومینه با بخاری از نظر زیبایی ظاهری نیز قابل بررسی است. علی رغم اینکه بخاری ها با ظاهرهای متفاوت و شیک طراحی می شوند؛ اما در حالت کلی استفاده از شومینه زیبایی بیشتری برای محیط به دنبال خواهد داشت. به عبارتی شومینه ها به عنوان بخشی از دکوراسیون داخلی می توانند تا حد نسبتا زیادی فضای در اختیار شما را تحت تاثیر قرار دهند. امروزه شومینه های برقی توکار، دوطرفه و سه طرفه توانسته اند دکوراسیون متفاوتی را برای محیط های اداری، تجاری و مسکونی ایجاد کنند. شومینه های گازی و یا هیزمی نیز می توانند فضایی کلاسیک و منحصر به فرد ایجاد کنند.
4. نحوه نصب و سادگی استفاده
شیوه نصب سیستم های گرمایشی هم می تواند تفاوت بخاری با شومینه را مشخص نماید. بخاری ها معمولا به صورت روکار بوده و نصب ساده ای دارند. شومینه های برقی روکار نیز نصبشان ساده بود و خیلی راحت می توانید از آن ها استفاده نمایید. این در حالی است که برای شومینه های گازی لازم است فضا و دودکش مناسب را فراهم نمایید. همچنین شومینه های برقی توکار هم نیاز به ایجاد فضا دارند. با این توضیحات می توان گفت که بخاری ها نصب و استفاده ساده تری نسبت به شومینه های گازی خواهند داشت؛ اما شومینه های برقی از بخاری ها نیز ساده تر هستند.
5. مقایسه قیمت شومینه و بخاری
بخاری با شومینه از نظر قیمت نیز با هم تفاوت دارند. به عبارتی هزینه های اولیه برای فراهم کردن شرایط نصب این دو با یکدیگر متفاوت است؛ در نتیجه می توان قیمت را نیز به عنوان یک معیار برای فرق شومینه با بخاری مطرح نمود. در حالت کلی بخاری ها ارزان تر از شومینه ها هستند و می توانید با هزینه کمتر آن ها را تهیه نمایید. البته این مسئله برای شومینه های برقی یا گازی، کوچک یا بزرگ، دو طرفه یا سه طرفه و… می تواند متغیر باشد. بهتر است با در نظر گرفتن شرایط و ویژگی هایی که بخاری یا شومینه منتخب شما دارد، قیمت ها را با یکدیگر مقایسه نمایید.
6. تفاوت سوخت شومینه با بخاری
از آنجایی که هم بخاری و هم شومینه را می توانید در مدل های مختلفی از نظر سوخت مصرفی تهیه نمایید، این مسئله نیز معیاری برای بررسی تفاوت ها خواهد بود. بخاری ها در مدل های مختلف گازی، برقی، چوبی و نفتی در بازار وجود دارند. همچنین شومینه ها نیز به صورت هیزمی، گازی، برقی و الکلی به بازار عرضه می شوند. با توجه به شرایط محیطی و سوختی که در اختیار دارید، می توانید نوع سیستم گرمایشی خود را انتخاب نمایید. مدل های برقی و گازی معمولا بیشترین طرفدار را دارند.
7. هزینه نگهداری بخاری و شومینه
آخرین فرق شومینه با بخاری در هزینه های نگهداری از این سیستم های گرمایشی است. به عبارتی در طول استفاده از این وسایل نیاز به انجام اقداماتی وجود دارد که بعضا هزینه خواهد داشت. برای مثال شومینه های هیزمی اغلب نیازمند نظافت هستند یا لوله های گاز شومینه های گازی زود به زود تعویض می شوند. این در حالی است که معمولا بخاری ها هزینه نگهداری کمتری داشته و گاهی فیلتر آن ها تعویض می شود. شومینه های برقی هم ممکن است از نظر مصرف برق برای شما بهینه نباشد. با این توضیحات می توان گفت که هزینه نگهداری بخاری از شومینه کمتر خواهد بود.
جمع بندی مقایسه و فرق شومینه با بخاری
بخاری و شومینه دو مورد از وسایل گرمایشی پرطرفدار هستند که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارند. فرق شومینه با بخاری را می توان در مواردی همچون قیمت خرید، هزینه های نگهداری، سادگی در نصب، بازدهی و زیبایی ظاهری بررسی نمود. در حالت کلی بخاری ها قیمت خرید پایین تر، بازدهی بالاتر، ایمنی متوسط، زیبایی معمولی و هزینه های نگهداری کمتری دارند. در مقابل شومینه ها قیمت بالاتر، بازدهی کمتر و زیبایی منحصر به فردی دارند. همچنین از نظر ایمنی شومینه های گازی ایمنی پایینی دارند؛ اما ایمنی شومینه های برقی بالا است.
سوالات متداول تفاوت های بخاری با شومینه
برای فضاهای کوچک مانند اتاق، شومینه بهتر است یا بخاری؟
معمولا در محیط های کوچک از لوازم گازی استفاده نمی شود و بهتر است از سیستم گرمایشی پکیج و رادیاتور یا تجهیزات برقی استفاده کنید.
آیا برای خانه ای که ساخته شده می توان شومینه گذاشت؟
بله؛ مدل های مختلف شومینه های برقی را می توانید حتی برای خانه های ساخته شده خریداری کنید.